Toekomstige leraren hebben tijdens de opleiding tijd om rustig na te denken over de lessen die ze willen geven. In die rust ontstaan mooie ideeën.

De studenten hebben nog voor de lockdown de door hun ontwikkelde les fysiek uit kunnen voeren op een school. Het was de bedoeling dat er daarna een twee ronde zou komen met leerlingen van een andere school. In de tussentijd kwamen we met elkaar weer in een lockdown terecht en moesten de studenten hun lesopzet veranderen naar een online variant.

Eén groepje toekomstig biologiedocenten had bij de eerste ronde bedacht om met de leerlingen een toneelstukje te doen waarin ze de menstruatiecyclus naspeelden. Een uitbeeldpracticum heet dat in vakjargon. De leerlingen vonden dat uitdagend om te doen. Ze mochten daarbij bewegen en dat waardeerden ze zeer.

Een toneelstukje op afstand doen in een online les is niet, of op zijn best lastig, uitvoerbaar. De studenten moest iets anders verzinnen. Ze hebben een werkblad gemaakt voor de leerlingen met een spelbord bestaande uit de geslachtsorganen van een vrouw en ‘pionnen’ die bestonden uit eicel, spermacel, geel lichaam, baarmoederslijmvlies, een bevruchte eicel (8 cellig stadium) en een embryo (6 weken)

De leerlingen zouden, aan de hand van een verhaaltje van een van de studenten op afstand, steeds de ‘pionnen’ op de juiste plek op het spelbord leggen en daar met hun mobiel stopmotion een plaatje van maken. Zo zouden ze ieder hun eigen filmpje maken van de menstruatiecyclus en dat aan het eind van de les aan elkaar en aan de studenten laten zien.

Helaas heeft deze online les niet plaats kunnen vinden vanwege technische problemen. Het is echter een heel mooi creatief idee dat bij heel veel verschillende onderwerpen mogelijk is.

Wie dit wat vindt mag het jatten!Stop Motion Studio