Er zijn twee heel mooie nieuwe initiatieven beschikbaar ter ondersteuning van het verzorgen van onderwijs op afstand:

Via ResearchEd is dagelijks om 12:00 uur een online live uitzending van een topspreker. Stuk voor stuk inspirerende onderwijsonderzoekers en ontwikkelaars. Zeer de moeite waard.

Via het lerarencollectief zijn Nederlandstalige bijdragen te vinden van mensen die echt wel weten waar ze het over hebben.

Ronduit prachtig.

 

Bij de start van het atelier vanmiddag met 250 studenten online is het aardig gelukt iedereen te bereiken. Ondanks dat je als docent tegen een nietszeggend scherm zit te kijken, komt er toch steeds wat terug via de chat. Studenten zijn ook al aardig gedisciplineerd geworden in het uitzetten van beeld en geluid en alleen aandoen wanneer zij aan het woord zijn. Zo houden we de bandbreedte beperkt en kan iedereen er online bijblijven.

Terugkijkend is dit wel heel snel gegaan. Nog maar enkele weken geleden moesten we met elkaar uitvinden hoe dit werkte. Nu lijkt het al normaal.

En er is nog wat veranderd. Collega’s willen niet meer dat ik technische dingen voor ze oplos. Ze willen het zelf leren doen! Misschien is dat wel het mooiste kado’tje van vandaag…..