Na 4 maanden mocht ik vandaag weer online lesgeven (tot de R lager is dan 1). In plaats van de destijds 30 minuten zijn dat nu onze gewone lestijden van 40/ 80 minuten en zitten de leerlingen nu op school en ik thuis.

Tijdens de herfstvakantie heb ik steeds de PowerPoints aangepast en ook vanmorgen schoten mij ineens toch weer ideeën binnen om de leerlingen zo duidelijk mogelijk te laten zien wat ze moeten doen. (Bijv. toch een klokje met 10 min en 5 min als afbeelding of toch nog een dia erin met die extra vraag voor de opdracht? enz enz.)

Een beetje spannend was het wel vanmorgen mede ook doordat ik de kinderen nu wat minder goed ken en langere lessen. Mijn eerste les, stamtijd, is voor mij ook nog een nieuw vak en zeker online maar het ging best goed. Met een klein groepje kun je wel met de microfoon werken wat de afstand wat kleiner maakt. Daarna 2 lesuren met mijn 3 VWO die in mijn BeVo lokaal mochten schilderen, de beloofde laatste les om het werkstuk af te maken. Het zijn leerlingen die ik goed ken, een klein klasje en die wel kunnen opruimen dus dat durfde ik wel aan, zeker met onze lesassistent erbij. Deze eindwerkstukken staat nu in Showbie en die gaan we volgende week gezamenlijk online beoordelen. Daar heb ik wel leuke ideeën voor. Een tweede jaars klas kreeg ik erna voor 1 lesuurtje. Deze klas is vrij nieuw voor mij en ben ik met ze naar de eregalerij van het Rijksmuseum geweest ben om stillevens te bekijken en beschrijven. Vervolgens had ik een eerste klas die niet ervaren is met TEAMS. Maar daar waar het niet lukte om in te loggen mochten ze met elkaar werken en zo kon ik goed door met de les. Zelfs een leerling die niet handig is met ICT kwam mee en er werd door de hele klas goed gewerkt! En als afsluiting voor vandaag weer de tweedejaars klas en weer voor één uurtje. Maar nu werd dit toch een wat chaotische les. Samen met een andere klas in het WLC (WerkLeerCentrum) konden ze nu het niet laten om gek te doen, even de microfoon aan om gekke geluiden te maken, beeld even aan en steeds dezelfde vragen stellen, geen chat kunnen zien om via de links verder te kunnen met de opdracht maakte de les lastiger en trager. Maar omdat de opdracht toch blijft staan heeft deze klas meer huiswerk op dan gepland met de hoop dat ze volgende week beter de les gaan volgen. Maar al met al, de kop is eraf qua klassikaal online lesgeven en ik ben niet ontevreden.