Vandaag is een mooi project opnieuw van start gegaan: de Grote Griep en Coronameting

Dit project is in 2003 gestart met de Grote Griepmeting. Het project was de tijd ver vooruit. Iedereen die wilde kon meedoen en op een heel eenvoudige manier wekelijks de gezondheid doorgeven. Daarbij is gelet op het zorgvuldig anonimiseren van de gegevens. Deelnemers voeren geen adres in, alleen de eerste vier cijfers van de postcode.

Gezonde personen kregen daarbij drie vragen en het vergde minder dan een minuut tijd om in te vullen. Wanneer je verschijnselen had duurde het iets langer om de vragen in te vullen.

Doordat veel mensen jaarlijks deelnamen en er iedere dag een opname werd gemaakt van het kaartje van Nederland met de plaatsen waar zich vermoedelijk mensen met griep bevonden, ontstond jaarlijks een beeld van de verspreiding van griep over ons land. Vooral zorginstellingen hadden hier baat bij. Zij konden een griepgolf letterlijk aan zien komen.

In de beginjaren zijn ook leerlingen betrokken geweest bij het meten van de verspreiding van griep op hun eigen school. Een prachtig project. Leerlingen konden de metingen invoeren in het systeem en mochten ook de data gebruiken om nader te analyseren. Er viel heel wat te rekenen aan griep!

De data zijn jaarlijks geanalyseerd en hebben bijgedragen aan het verbeteren van de algoritmes die de verspreiding van virussen beschrijven. Daarnaast was het het eerste project waarbij een breed publiek online betrokken was.

In 2017 stopte het project vanwege geldgebrek.

Met de uitbraak van Covid was het project actueler dan ooit. De oude server werd gezocht. Die stond nog in de garage bij één van de betrokken vrijwilligers. Een computerexpert heeft de server weer aan de praat gekregen. De bestanden zijn opgehaald. De website heeft een facelift gekregen en een nieuwe naam: de Grote Griep en Coronameting.

De verwachting is dat er deze winter weinig griep zal zijn omdat de verspreiding ervan wordt belemmerd door de corona-maatregelen.

Met elkaar kunnen we te weten komen of deze verwachting klopt.

Doe je mee?

P.S. ook leerlingen kunnen weer meedoen! Zij hebben weinig last van corona, maar wel van griep!