De extra vakantieweek die het OMT heeft voorgesteld houdt de gemoederen aardig bezig. Een extra week vakantie staat op gespannen voet met de huidige planningen. In de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is januari een maand om er nog even flink tegenaan te gaan voordat toets en schoolexamenweken de helft van het schooljaar markeren. Ook MBO’s, HBO’s en Universiteiten volgen deze cyclus.

Misschien is de gebruikte terminologie verkeerd. Niemand wil de vakantie verlengen. Bovendien impliceert vakantie vrije tijd, kunnen doen wat je wil. Als jongeren in die extra week vakantie gaan doen wat ze willen dan bereiken we het tegenovergestelde effect. Bovendien verliezen we het zicht erop. In een school is de verspreiding van het virus lastig beheersbaar, maar in ieder geval wel zichtbaar. Thuis is dat niet het geval. De verspreiding is zowel niet beheersbaar als zichtbaar.

Het is voor het indammen van de verspreiding van het virus wel een goed idee om leerlingen rondom de kerst een extra week thuis te houden. Ze kunnen dat gewoon onderwijs blijven volgen, online. Misschien heeft dan de week vóór de kerstvakantie de voorkeur. Dan kunnen alle gezinnen thuis met elkaar in quarantaine. Het onderwijs loopt online door. Het werk van de ouders gaat zo goed mogelijk online door. Kerstvieringen en kerstborrels op school en werk vinden virtueel plaats.  De vakantie begint op de afgesproken datum. Er zijn dan nog maar een paar dagen nodig om te weten of iedereen in een gezin virus vrij is. Virusvrije gezinnen binnen één familie kunnen elkaar dan wellicht opzoeken met de kerst met een sterk verminderde kans op besmettingen.

Een weekje online onderwijs? Dat kunnen we inmiddels!