Voor de leraren in opleiding die hun afstudeeronderzoek nog gaan uitvoeren is het verstandig om nu na te gaan denken over een online variant. We weten immers domweg niet hoe lang deze periode van schoolsluiting nog gaat duren. Er komt volgende week geen versoepeling. Voorlopig zitten we thuis. Het is veel veiliger om online onderzoekslessen voor te bereiden. Die kunnen altijd doorgaan. Als het tegen de tijd dat de onderzoekslessen plaats gaan vinden wel weer mogelijk is om fysiek les te geven, dan is het makkelijker om een online les fysiek uit te voeren dan andersom.

Verschillende studenten slikken even of kijken even weg van de camera. Enkelen hadden serieus gedacht dat ze over drie weken weer fysiek naar school zouden kunnen. Anderen hadden wel een vermoeden dat dat niet zou kunnen maar tot dusver de consequenties van die realiteit nog niet vertaald naar hun eigen situatie.

‘Dan kan ik overnieuw beginnen’ verzucht één student.

Na een kort gesprekje blijkt dat mee te vallen. Er blijkt online veel meer mogelijk dan op het eerste gezicht lijkt.

Deze studenten hebben geluk. Ze krijgen ondersteuning en kunnen de aanpassingen aan hun lessen onderling bespreken. Niet alle docenten krijgen die kans, terwijl dat wel heel behulpzaam kan zijn. Bij het vormgeven van online onderwijs zijn we immers allemaal weer even een beginnende docent.