Wat ons NU het meeste bezighoudt

We volgen op onze site medewerkers, in of vlak naast het onderwijs. Allemaal op hun eigen terrein druk doende om een en ander goed te laten verlopen. Deze rubriek wordt verzorgd door Jan Kater, nu gepensioneerd, voorheen coördinator leermiddelenbeleid, onderwijs en innovatie op Het Stedelijk Lyceum in Enschede. Door middel van telefonische interviews of videocontact.

 

Deze keer is Bert-Jan Hartog (43) degene aan wie ik mijn vraag voorleg. Bert-Jan werkt bij het Centraal Boekenhuis in Culemborg. Een belangrijke speler in dat deel van de markt dat zich bezighoudt met de levering van lesmateriaal.

“Eigenlijk is het tegenwoordig CB Logistics. Omdat we intussen veel meer doen dan alleen boeken aanleveren”, reageert Bert-Jan. Om te vervolgen met: “Wil je dat ik je vraag beantwoord voor de algemene boekenmarkt of voor het educatieve deel?” Doe allebei maar.

 

Ook hier geen twijfel over wat hen NU het meeste bezighoudt: CORONA (met hoofdletters uitgesproken). 

“We hebben met enorme veranderingen te maken. Tot voor kort was de verhouding tussen fysieke handel en online zo’n beetje 70-30%. Dat is nu bijna helemaal omgedraaid.” Voorbeelden van die omslag?

“Nou, het wagenpark bijvoorbeeld. We rijden met veel kleinere vrachtwagens, vaak uitbesteed vervoer. Maar ook dat we beland zijn in een gebied met heel hoge kwaliteitseisen: vandaag besteld, morgen geleverd.” In dit verband goed om te weten dat het ‘oude’ Centraal Boekenhuis intussen ook een “groot deel” van de distributie voor Bol.com voor haar rekening neemt.

 

En het educatieve deel, is daar dan ook zoveel veranderd? Eigenlijk valt dat mee, legt Bert-Jan uit.

“Allemaal digitale leermiddelen? Nee, dus. Corona heeft er wel voor gezorgd dat het onderwijs ineens veel meer interesse kreeg voor digitaal lesmateriaal. Maar veel bleef ook bij het oude.” Intussen verzorgt deze gespecialiseerde distributeur een groot deel van de verdeling van lesmateriaal over heel Nederland.

”We leveren we onze diensten inmiddels aan bijna alle onderwijsuitgeverijen.” En zelfs aan gekende onderwijsdistributeurs als Van Dijk en Iddink. 

 

De actuele verdeling voor het nieuwe schooljaar werd in corona-tijd vanwege voor de hand liggende verschuivingen van prioriteiten bij de scholen nog meer naar achteren geschoven dan anders. Bert-Jan lijkt tevreden over hoe ze zich gered hebben op dit moeizame deel van de Nederlandse onderwijsmarkt. Waar grote partijen tegenwoordig veelal ergens in Azië gedrukt worden. Met de bijbehorende lange bestel- en afwikkelingswegen.

 

Wat dat betreft zijn leermiddelen net medicijnen, of mondkapjes ….

 

Bert-Jan, bedankt!