Het lijkt bij de studenten toch nog niet helemaal door te dringen dat ze volgend jaar nog grotendeels online les zullen krijgen. Het is ook nog niet helemaal geland dat ze mogelijk ook zelf online lessen zullen gaan verzorgen tijdens stage. Ze schrikken als ik vertel dat de gebouwen tot februari 2021 slechts 20% van de normale bezetting mogen hebben. Volgens de huidige planningen is er na februari 2021 slechts 50% bezetting mogelijk.

Studenten willen geen extra achterstand oplopen, maar vrezen dat dit wel gaat gebeuren. Het is geen aantrekkelijk vooruitzicht om te moeten blijven studeren en leven in dezelfde kamer.  Er is een verlangen om weer fysiek op school te kunnen studeren. Met elkaar. Gezellig in de studieruimtes. Er is ook een verlangen om toetsen op school te kunnen maken, zonder proctoring. Een student vertelt: “Die lui die meekijken hebben er niets mee te maken hoe mijn keuken eruit ziet, die is zo langzamerhand echt wel schoon hoor, anders kan ik niet studeren.” Een ander zegt “ja, en dan moet ik voor dat online tentamen mijn kamer extra opruimen, want het moet netjes zijn anders kan ik die toets niet maken. Wat gaat hun het aan hoe mijn kamer eruit ziet?”

Het zijn de ongemakken van deze tijd. Het enige dat we met elkaar kunnen doen is de situatie accepteren. En elkaar zo goed mogelijk steunen.